Skwer historyczno-przyrodniczo-kulturowy w Bakałarzewie

Skwer historyczno-przyrodniczo-kulturowy w Bakałarzewie

 

Powstała tu siłownia plenerowa i plac zabaw. Zagospodarowany został także teren przy bunkrze z czasów II wojny światowej. Dzięki inwestycji mieszkańcy zyskali miejsce do rekreacji, a turyści kolejne ciekawy historycznie punkt na mapie województwa. Przedsięwzięcie zostało dofinansowane z funduszy europejskich.

 

Tytuł projektu: Zagospodarowanie terenu byłej żwirowni w Bakałarzewie na cele skweru historyczno-przyrodniczo-kulturowego
Beneficjent: Gmina Bakałarzewo
Wartość projektu: 411 493,79 PLN
Dofinansowanie z UE: 300 390,45 PLN

 

 

Dróżka z bruku, po lewej stronie siłownia plenerowa, w oddali prac zabaw

 

Wcześniej znajdowała się tu żwirownia. Teren był niezagospodarowany. Teraz skwer jest wyposażony w nowe sprzęty, a mieszkańcy i turyści mogą dowiedzieć się nieco o historii z tablic informacyjnych.

– Po żwirowni wyglądało to nieciekawie, były tu jedynie wykopy. Ludzie mimo wszystko się tutaj spotykali, bo jest to teren usytuowany na wzniesieniu. Teraz to miejsce wygląda zupełnie inaczej niż kiedyś, przede wszystkim jest uporządkowane – mówiła Aneta Plaga, pracownik Urzędu Gminy Bakałarzewo.

Odwiedzający mogą bez problemu podjechać pod historyczny bunkier znajdujący się w pobliżu, ponieważ utwardzono teren oraz wykonano drogę wewnętrzną prowadzącą pod sam obiekt. Powstał także parking. 

­– To miejsce ważne historycznie. Myślę, że trzeba zachowywać takie dziedzictwo, żeby nie przepadło, żeby młodsze pokolenie miało świadomość naszej historii – powiedziała Aneta Plaga.

Wykonano także plenerową siłownię wyposażoną w orbitrek, trójkąt, wyciskanie siedząc, wahadło, wioślarz oraz biegacz.

 

Dla nieco młodszych odwiedzających powstał plac zabaw. Dzieci mogą korzystać z drabinek, siatki, ścianki wspinaczkowej, zjeżdżalni, ważki miejskiej, a także huśtawki. Ci starsi mogą zmierzyć się w rozgrywce szachowej, bo na placu przy siłowni powstał specjalny stół do gry z czterema siedziskami.

 

Rewitalizacja przywróciła nieużytkowany teren mieszkańcom oraz istotnie wzmocniła potencjał turystyczny regionu. Uporządkowanie tej przestrzeni pozwoliło na organizację na skwerze w Bakałarzewie imprez, działań służących zwiększeniu aktywności i integracji mieszkańców.

 

Całkowity koszt inwestycji to ponad 411 tys. zł. Dofinansowanie z programu regionalnego pokryło 300 tys. zł.

 

Dodaj komentarz